blog
25 de juny del 2021
L’eòlica pot crear mig milió de nous llocs de feina en cinc anys
Són molts els beneficis d’accelerar l’electrificació de l’energia més enllà de la descarbonització de l’economia, necessària per reduir emissions i poder respirar aire net a les nostres ciutats. En l’actual context de reactivació de l’economia després de la crisi sanitària i social de la Covid-19, un dels impactes positius més rellevants és la creació de llocs de feina.
Un estudi de l’Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA) mostra com el sector de les energies renovables podria generar fins a 6 milions de llocs de feina arreu del món. Això significa que, si s’aprofita la recuperació de la crisi de la Covid-19 per a accelerar la transició energètica, les renovables crearien una quantitat d’ocupació fins a tres cops superior a la generada pel sector dels combustibles fòssils.
Al sector eòlic, unes 480.000 persones hauran de ser capacitades del 2021 al 2025 per fer front a la demanda de serveis com preparar pronòstics de mercat, segons un nou informe del Consell Global d’Energia Eòlica (GWEC), l’Organització Eòlica Global (GWO) i Renewables Consulting Group (RCG). Mig milió de persones que, segons l’estudi, caldrà afegir a la mà d’obra existent formada amb els estàndards de GWO durant els propers cinc anys per satisfer la demanda del mercat global eòlic de manera sana i segura.
La capacitació d’aquesta quantitat extra de treballadors serà essencial en àrees com la construcció, instal·lació, operació i manteniment de la cadena de valor de l’energia eòlica, que s’afegeixen a altres segments del sector més intensius en mà d’obra com la manufactura d’aerogeneradors.
A l’Estat espanyol, dins de les estimacions de l’impacte econòmic del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima PNIEC 2021-2030, s’estima que en la propera dècada, les inversions en energies renovables podrien crear entre 107.000 y 135.000 llocs de feina nets. Les inversions en estalvi i eficiència energètica, per la seva banda, generarien entre 50.000 i 100.000 llocs de feina fins al 2030. Es calcula també que el canvi de model energètic cap a un sistema més sostenible podria suposar la creació d’unes 120.000 feines indirectes, i les inversions en xarxes, uns 50.000.
La transició energètica cap a les tecnologies netes generarà noves feines que requeriran noves relacions intersectorials, nous models de negoci i el desenvolupament de noves solucions sostenibles. En sectors com el transport, per exemple, es preveu que amb l’electrificació arribin fins a 23.000 nous llocs de feina directes.
Tota crisi amaga una oportunitat, però cal estar preparats per poder aprofitar-la. L’arribada dels fons Next Generation EU per pal·liar l’impacte de la crisi provocada per la pandèmia és una oportunitat per transformar el sector de l’energia neta a casa nostra i crear una ocupació de qualitat que contribueixi en el desenvolupament d’una economia més resilient i amb perspectiva de futur. L’electrificació amb tecnologies madures i ben establertes com l’eòlica és el camí per encarar la recuperació post-covid en verd i construir una indústria competitiva i forta que beneficiï tothom.