blog

14 de maig del 2021

Nou rècord: El 7% de l’electricitat mundial procedeix de l’eòlica segons la WWEA

L’energia eòlica ha marcat un nou rècord d’instal·lacions d’aerogeneradors arreu del món. Segons les dades de l’Associació Mundial de l’Energia Eòlica (WWEA) l’any 2020 es van afegir 93 Gigawats, un creixement del 50% respecte a les dades del 2019. Una xifra rècord de creixement anual que situa la capacitat eòlica del món en els 744 Gigawats, suficient per generar el 7% de la demanda global d’electricitat.

Tanmateix, l’avanç a alguns països suposa un rècord major que el d’altres. La Xina, els Estats Units i Rússia es van situar al capdavant, mentre que Espanya i altres mercats europeus van enregistrar un creixement moderat el 2020. Per exemple, a Espanya només es va incrementar la potència eòlica en 1.720 MW, segons dades de l’Associació Empresarial Eòlica (AEE), el que suma un total de 27.446 MW eòlics instal·lats.

A Europa, l’eòlica produeix més del 15% de l’electricitat, una la capacitat concentrada en cinc mercats principals: Alemanya, el Regne Unit, França, Espanya i Itàlia. Espanya, on l’eòlica va generar el 21,9% de l’electricitat consumida el 2020, va estar el quart país europeu pel que fa a la instal·lació de nova capacitat eòlica l’any passat.

La Xina, al capdavant

La capacitat eòlica de la Xina se situa actualment en els 289 GW (el 39% de la capacitat global), després que el 2020 s’hi instal·lessin 52 GW de nova capacitat. L’eòlica del gegant asiàtic ja representa una quota de mercat del 56%.

Per darrere de la Xina, s’hi troben els Estats Units, que el 2020 van instal·lar gairebé 17 GW i compten amb un total de 122 GW acumulats.

La WWEA destaca el desenvolupament del mercat brasiler, que el 2020 va guanyar una posició i va llevar la 7a posició a França al rànquing mundial. El Brasil va instal·lar 2,5 GW de nova capacitat l’any passat i la seva capacitat eòlica instal·lada és actualment de 18 GW. Altres països que s’han fet notar el 2020 han estat Rússia, Corea del Sud i Argentina. Rússia va triplicar la seva capacitat eòlica instal·lada (de 312 MW a 1.027 MW) i salta de la posició 53 a la 37. Corea del Sud passa de la posició 33 a la 30, i Argentina també puja tres esgraons, de la 30 a la 27.

A mesura que més governs es comprometen amb la transició energètica cap a fonts de producció d’energia renovable, es consolida la tendència de creixement. Tanmateix, per poder complir amb els objectius de reducció d’emissions establerts a l’Acord de París per aturar la crisi climàtica, caldrà encara redoblar esforços i accelerar el pas. O no hi arribarem.

Article original a: