“Codi vermell per la humanitat”. Amb aquestes paraules va descriure el secretari general de l’ONU, António Guterres, el nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts pel Canvi Climàtic (IPCC). No tenim ni un minut per perdre. Amb les dades científiques a la mà, l’organització ha alçat la veu per deixar clar que cal prendre mesures immediates i ambicioses per aturar l’escalfament global allà on encara sigui possible. En un comunicat, Guterres va assegurar que “la viabilitat de les nostres societats depèn de la unió dels líders dels governs, dels negocis i la societat civil en suport de polítiques, accions i inversions que limitin l’augment de les temperatures a 1,5 graus centígrads”.

No hi ha cap dubte pels experts. El canvi climàtic no només és un “fet inequívoc” provocat per la humanitat que avança ràpidament, sinó que, a més, ja ha causat “danys irreversibles” que continuaran durant segles o, fins i tot, mil·lennis. És el cas, per exemple, de l’augment del nivell del mar. Fins i tot si aconseguíssim l’objectiu d’assolir les emissions netes zero veurem una pujada del nivell d’entre 28 i 55 centímetres a finals de segle respecte als nivells actuals. En l’escenari oposat, si les emissions actuals es dupliquessin, l’increment podria ser de fins a 1,8 metres.

El document de l’IPCC recull escenaris de futur que destaquen la gran diferència entre què passaria si passem a l’acció, reduïm emissions i aturem la pujada de la temperatura del planeta i què passaria si ignorem les advertències que els científics fa anys que repeteixen.

La Terra és un ecosistema en què tot està connectat. Per això, la crisi climàtica pot entendre’s com una fila de fitxes de dòmino en què certs fenòmens porten, irremeiablement, a d’altres. En afectar els glacials, la pujada de les temperatures afectarà la biodiversitat i també les societats i economies humanes.

Cal actuar com més aviat millor i amb ambició. Encara som a temps de minimitzar les conseqüències; tot i que, segons adverteixen els experts de l’IPCC, no per molt més temps…